RO-Online Tiling & Caching

IDgis  heeft, als onderaannemer van CGI, RO-Online gestroomlijnd en de performance gewaarborgd voor het groeiende aantal gebruikers. De website www.ruimtelijkeplannen.nl heeft momenteel dagelijks meer dan 600.000 hits en trekt meer dan 1000 unieke bezoekers per dag.

Door het groeiend aantal plannen is de verwachting dat het gebruik van RO-Online blijft toenemen. IDgis heeft de technieken van tiling en caching toegepast, waardoor het ophalen van kaartinformatie spectaculair sneller verloopt. Bij simultaan gebruik door een groot aantal gebruikers is de performance sterk verbeterd. Bovendien wordt dagelijks gezorgd voor een update van tiles en plannen.

Tiling en caching oplossing

OpbouwTiles smallVoor de ondergrond (topografie en luchtfoto's) is een statische tileset gemaakt. Voor de planlagen (deze verschillen per type plan en planstatus) zijn dynamische tile layers gemaakt. Er is gekozen voor tile groottes van 512 pixels in plaats van de standaard 256 pixels, omdat kleinere tiles weinig extra informatie leveren, terwijl het aantal requests zou worden verviervoudigd. De totale tiling piramide bestaat uit 1,3 miljoen bestanden, waarvan het grootste deel (75 %) zich op het laagste niveau bevindt.

Tiling Manager

IDgis heeft een speciale Tiling Manager ontwikkelt, die bijhoudt welke plannen zijn gewijzigd en die de GeoWebCache tile map service aanstuurt om de tiles te verversen. Voor dit doel is GeoWebCache aangepast, om het proces te kunnen monitoren en is de conversie van 32bit naar 8bit PNG mogelijk gemaakt, waardoor 50% snelheidswinst is geboekt. In de nieuwe situatie wordt de RO-Online service dagelijks geupdate met de nieuwste plannen en wijzigingen. Het updaten is efficiënt ingericht, door alleen de tiles te verversen die "geraakt" worden door het gewijzigde plan. Dagelijks wordt ca. 600 km2 aan oppervlakte opnieuw getiled. Dit is 1,5 % van het oppervlakte van Nederland (excl. continentaal plat).

Meer voordelen worden bereikt doordat het kaartbeeld van te voren als tiles is aangemaakt en deze tiles worden gecached in de browser en server. Hierdoor verloopt het zoomen en pannen beduidend soepeler dan voorheen.

Tiling animatie

Op het hoogste niveau is Nederland verdeeld in 4 tiles. Het aantal tiles verviervoudigd elk volgend niveau. Elke tile  is 512x512 pixels.
In onderstaande animatie ziet u het principe van tiling geillustreerd:

http://youtu.be/fXyzgqY-aiE

Klaar voor de toekomst

Tiling en caching heeft bewezen te zorgen voor een sterke verbetering van de performance en schaalbaarheid. Door de tiling oplossing van IDgis kan RO-Online met de huidige hardware en netwerk configuratie tenminste 10 keer meer capaciteit aan dan voorheen. Hierdoor kan RO-Online de verwachte groei van het aantal gebruikers in de komende jaren probleemloos opvangen.

Meer informatie

Wilt u meer informatie of wilt u meer weten over IDgis en wat wij voor u kunnen betekenen, dan kunt u contact opnemen met Reijer Copier

Reijer Copier
Mail dit artikel naar een kennis/vriend.
Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.
Meer informatie Ok