Plannen en Bouwen: grensoverschrijdend RO-GIS

De wereldwijde standaard van het OGC (Open Geospatial Consortium) maakt het mogelijk kaartinformatie in GIS via internet universeel uitwisselbaar te maken. IDgis participeerde in het Nederlands-Duits consortium dat deze nieuwe standaard toepaste voor de regio Maastricht/Aaken.

X-borderGeolabGebruikers kunnen met dit nieuw ontwikkelde systeem gegevens van gemeenten, waterschappen en provincie combineren in één grensoverschrijdende kaart. Het project Plannen en Bouwen is in opdracht van de Provincie Limburg en partners uitgevoerd door IDgis en de Duitse bedrijven lat/lon en DELPHI IMM.

Binnen het project Plannen en Bouwen was IDgis verantwoordelijk voor:

  • ontwikkelen van onderdelen van de viewer;
  • testen van het gehele systeem;
  • installeren van de applicatie bij de betrokken Limburgse overheden;
  • instrueren van de gebruikers;
  • bieden van ondersteuning bij het gebruik (helpdesk functie).

Het systeem

De provincie Limburg is voor Nederland de centrale omgeving waar gebruikers via internet het systeem kunnen raadplegen. De ontwikkelde geodata infrastructuur bestaat uit een WMS (Web Map Server) voor de kaartinformatie, een CSW (Catalogue Server for the Web) voor de data en een WFS (Web Feature Service) voor het gebruik via internet.

Het systeem is gebaseerd op de open standaarden voor het uitwisselen van kaarten en kaartinformatie, zoals dat ontwikkeld is door het OGC (Open Geospatial Consortium). IDgis heeft aan de basis gestaan van de gebruiksvriendelijke Viewer. Verder is het systeem gebaseerd op de door lat/lon ontwikkelde universele Gis gereedschapskist 'deegree' en de door Delphi/IMM - volgens ISO standaard - ontwikkelde Metadata editor (Open Catalogue).

Potentie

De mogelijkheid om grensoverschrijdend ruimtelijke informatie te bekijken is relevant voor meerdere (Europese) grensregio's. De Europese Commissie speelt hierop in door het INSPIRE programma, waarin landen worden verplicht volgens de nieuwe standaarden te werken. Diverse regio's hebben laten weten belangstelling te hebben voor een systeem dat toepasbaar is voor 'cross-border' projecten op het gebied van onder andere toerisme, landbouw, verkeer en specifiek voor bedrijventerreinen.

Links:

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Herman Assink.

X
Cookie voorkeuren
Wij gebruiken onderstaande cookies op onze website.
Accepteren
Afwijzen
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accepteren
Afwijzen