BACH: Beheer Applicatie Cultuurhistorische gegevens.

watermolenVrijEen aantal jaren geleden heeft de provincie Overijssel in samenwerking met Stichting Het Oversticht een groot aantal cultuurhistorische atlassen op Cd uitgebracht. De atlassen hadden een thematische invalshoek (boerderijen, industrieel erfgoed, watererfgoed) of hadden betrekking op een specifieke gemeente. De gegevens over de ruim 7000 objecten, die voor deze uitgaven zijn gebruikt, waren niet centraal beschikbaar. De provincie Overijssel heeft daarom opdracht gegeven de gegevens centraal toegankelijk te maken. IDgis heeft binnen het project Beheer Applicatie Cultuur Historische gegevens(BACH) een database systeem ontworpen en ontwikkeld dat het mogelijk maakt de cultuurhistorisch informatie te beheren en te gebruiken. De provincie Overijssel heeft de applicatie publiekelijk toegankelijk gemaakt via het internet.

Ervaringen van gebruikers

"BACH wordt gebruikt voor het beheer van alle cultuurhistorische objecten in de provincie Overijssel. Denk hierbij aan gebouwde monumenten, archeologische monumenten, industrieelerfgoed, agrarisch erfgoed en watererfgoed. Of het nu gaat om het uploaden van foto's, bewerken van administratieve kenmerken, intekenen van geografische lokaties of het importeren van bulkgegevens, BACH voorziet in al deze behoeften. BACH is een schitterende applicatie door zijn eenvoud en bedieningsgemak. Dat is vooral belangrijk voor de gebruikers die de mutaties van de veelal statische informatie zo af en toe moeten verwerken. Voorheen maakten we gebruik van informatie vastgelegd op cdrom per gemeente. Nu hebben we heel Overijssel in beeld en is de data voor iedereen interactief te benaderen via een website. Met name het datamodel is nu uniform en biedt de mogelijkheid nieuwe categorien (klassen) te definieren. Alle organisatie onderdelen binnen de provincie Overijssel die zich met cultuurhistorie bezighouden maken gebruik van dezelfde BACH applicatie en onderliggende centrale database. De gebruiksvriendelijkheid van de webapplicatie wat mede ontstaan is door inbreng van de gebruikers tijdens de bouw. Bovendien biedt de integratie van administratieve- en geografische gegevens in één scherm direct inzicht in het wat en het waar van cultuurhistorische objecten. Doordat alle cultuurhistorische objecten in één centrale (geo)database zitten is het beheer ervan veel efficienter en effectiever geregeld." Peter Auke Nicolaij (Projectleider GIS, Provincie Overijssel)

"Ik gebruik de applicatie voor het bijhouden en aanpassen van de gegevens Op verzoek rapporten uitdraaien en gegevens doorzetten aan belangstellenden. De applicatie is gemakkelijk te bewerken en gegevens zijn er betrekkelijk gemakkelijk uit te halen." Lia Hes-Dekker (Applicatie Beheerder, BACH, Provincie Overijssel)

De applicatie

De Oracle database is dusdanig ontworpen dat elk object slechts één keer voorkomt, maar via een heel scala aan categorieën en kenmerken vindbaar is. De ontwikkelde synchronisatiefunctie maakt het mogelijk dat bij het opvragen van inhoudelijke gegevens over het monument, direct de desbetreffende kaartgegevens worden getoond. Speciale aandacht is besteed aan het gebruikersvriendelijk maken van de applicatie. Nieuwe gegevens kunnen worden geïmporteerd in de database via een standaard formulier. Daarnaast is een import en exportfunctie voor foto's toegevoegd. Gebruikers kunnen aan de hand van opgegeven kenmerken en/of categorieën overzichten (rapporten) maken van alle monumenten of per monument de gegevens, foto's en kaartinformatie opvragen.

BACH is een volwaardige Geoide applicatie. De Provincie Overijssel gebruikt haar Flamingo viewer voor publicatie op het internet.

Links

Meer informatie

Wilt u meer informatie of wilt u meer weten over IDgis en wat wij voor u kunnen betekenen, dan kunt u contact opnemen met Herman Assink

Herman Assink Directeur IDgis BV
 
X
Cookie voorkeuren
Wij gebruiken onderstaande cookies op onze website.
Accepteren
Afwijzen
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accepteren
Afwijzen