Linked Open Data

IDgis heeft in 2013 in opdracht van het IPO een pilot uitgevoerd naar linked open data. IDgis toont aan dat er technisch geen belemmeringen zijn om aan te sluiten bij linked open data, maar dat de tooling mbt het geo aspect nog volwassen moet worden.

Data op een presenteerblaadje

Met linked data wordt het mogelijk om data op te nemen in een wereldwijd semantisch web op basis van het RDF (Resource Description Framework). Dit betekent dat de toegankelijkheid en vindbaarheid van data enorm toeneemt. Gebruikers zoeken niet langer naar documenten maar naar antwoorden. Google hoeft niet langer te raden naar de semantiek van tekst op het web. Door de semantisch rijkere structuur in vergelijking met enkel verhalende tekst van de gegevens, krijgen zoekmachines de gegevens bij wijze van spreken op een presenteerblaadje aangeboden.

Sterrenstatus

De initiatiefnemer van het semantisch web heeft een vijftal ontwikkelingsstadia gedefinieerd, waarbij vijf sterren aangeeft dat een applicatie/databron volledig voldoet aan de eisen voor een semantisch web. IDgis heeft het Zwemwaterregister als pilot project gekozen. Deze applicatie heeft op dit moment 3 sterren. IDgis heeft aangetoond dat de 4 en 5 sterren status met de huidige systemen en tools haalbaar is. Technisch gezien is het met bestaande gegevens aansluiten op Linked Data dus goed mogelijk. De functionaliteit van de tools mbt het geo aspect is nu nog beperkt en bevat relatief veel bugs. De verwachting is echter, dat de komende jaren de ontwikkelingen op dit gebied een vlucht zullen nemen en daarmee de tooling ook snel volwassen wordt.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Reijer Copier.

 
reijer90x90

Links

> Download de Presentatie mbt Linked Open Data.

> Download het Verslag van de Pilot Linked Open Data.

X
Cookie voorkeuren
Wij gebruiken onderstaande cookies op onze website.
Accepteren
Afwijzen
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accepteren
Afwijzen