DynaCAPContactdagZaalWebMaarten Bollen

De eerste DynaCAP contactdag heeft ca. 30 deelnemers getrokken uit diverse politie regio's. Vooral analysten en recherche waren op deze dag afgekomen om de mogelijkheden van DynaCAP (verder) te ontdekken aan de hand van boeiende presentaties van cases uit de praktijk.

Een groot deel van de deelnemers was vooraf nog niet bekend met DynaCAP, maar gaven na afloop van de bijeenkomst aan graag gebruik te willen gaan maken van de analyse en animatie tool. 

DynaCAP in de praktijk

Een tactisch analist vertelt hoe zijn regio bij  een zaak Kees Versluisnogal met de handen in het haar zat. Om inzicht te krijgen in de zeer ondoorzichtige tijdslijn werd een collega “ingevlogen” om met DynaCAP licht op de zaak te werpen. Dit bleek een goede zet. De regio heeft daarop besloten tot aanschaf van een DynaCAP licentie en het opleiden van 6 collega’s.

In een moordzaak waren - naast de bewegingen van daders en slachtoffer - ook telefoongegevens (mast locaties) en cameragegevens (o.a. met kenteken herkenning) zeer belangrijk. Gedurende een hele dag zijn bewegingen vastgelegd met een verbluffend inzichtelijk resultaat.

Een casus analist bij een andere regio, begint zijn verhaal met de herziening van een moordzaak. Hiervoor is getracht om alle relevante bewegingen in te voeren in Powerpoint. Dit bleek een ondoenlijke taak met als gevolg dat DynaCAP is aangeschaft. Vervolgens is de applicatie succesvol ingezet bij deze moordzaak, verschillende zedenzaken, brandstichtingen en overvallen. Ook zijn beelden van animaties gebruikt in het programma Opsporing Verzocht van Omroep Fryslân.

Om de veelzijdigheid van DynaCAP te illustreren vertelt hij, hoe hij in zijn vrije tijd voor de WorlCup Skeeleren de route heeft geplot om vervolgens sporters met verschillende snelheden over het parcours te laten bewegen. In DynaCAP was het nog niet mogelijk om in een keer een route in te voeren met meerdere subjecten (dit moest per subject gebeuren) , maar met hulp van IDgis was hiervoor binnen 48 uur een oplossing. Met de animaties kon duidelijk worden gemaakt waar de knelpunten zich bevonden, welke bruggen, wanneer bediend konden worden en hoe verkeersregelaars zo efficiënt mogelijk konden worden ingezet.

Geschiedenis en Toekomst DynaCap

Een analist vertelt hoe hij aan de wieg heeft gestaan van DynaCAP en hoe aan de hand van een zaak in zijn regio de meerwaarde van DynaCAP voor het analistenwerk snel duidelijk werd. DynaCAP nam echter nog niet de vlucht die het in potentie had, mede door onbekendheid met de meerwaarde bij de beslissers. Mede door een intern rapport over de mogelijkheden voor kostenbesparingen door het gebruik van DynaCAP, verwacht hij dat dan het breedschalig invoeren van DynaCAP bij de politie eenvoudiger zal worden.

Geoide voor Veiligheidsregio's

Omdat DynaCAP gebaseerd is op de generieke Web-GIS viewer, gaf Herman Assink (directeur, IDgis) een overzicht van de mogelijkheden van Geodie als algemeen Geoportaal. Daarnaast was er de gelegenheid om kennis te maken met Geoide als tool voor plotting bij rampenbestrijding. Mario van Wanrooij, van Veiligehidsregio Limburg-Noord, gaf hiervan een demonstratie tijdens de pauze.

Voor herhaling vatbaar.

Al met als is de DynaCAP contactdag een goed initiatief gebleken. Bijna alle deelnemers gaven aan dat de DynaCAP contactdag voor herhaling vatbaar is, met name om ervaringen uit te wisselen en op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen rondom DynaCAP.

DynaCAPContactdagZaal 2

 

 

 
X
Cookie voorkeuren
Wij gebruiken onderstaande cookies op onze website.
Accepteren
Afwijzen
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accepteren
Afwijzen